Barion Pixel

A videojátékok bűvöletében

Függő-e a gyermekem? Mikortól hívunk valakit játékfüggőnek? A videojátékok egyértelműen károsak? Mit és meddig engedjem a kamaszokat játszani? Nincs olyan szülői előadás, aminek kapcsán ezek a kérdések ne merülnének fel.

Mai podcast beszélgetésünkben, a közösségi média után a fiatalok második leggyakoribb tevékenységéről a videojátékokról és azok hatásairól beszélgettünk.

A téma különlegességéből adódóan ezúttal egy Z- generációs beszélgetőpartner Csitáry Szabolcs csatlakozott. S miközben beszélgettünk kiderült, hogy nem csak a tinédzserek világa a videojáték. Egyes felmérések szerint a tizenévesek kb. 90%-a rendszeresen játszik valamilyen játékok számítógépen, ugyanakkor a videojátékosok átlagéletkora 33 év.

A játékaddikció kérdése és általában a viselkedési függések mintha divatba jöttek volna az utóbbi években. Ez nem csak azért van, mert egyre több szülő érzi azt, hogy ez a játékmennyiség valóban túl sok lehet; de már a WHO (Egészségügyi Világszervezet) is külön mentális zavarként tartja nyilván a videójáték függőséget.

És bár tömegek nem válnak egyik pillanatról a másikra játékfüggővé, érdemes tisztában lenni a játék szórakoztató és kikapcsolódásnak tekinthető felhasználása mellett arra is, milyen vislekedési függőség léphet fel. A mai legfrissebb játékok ugyanis a pszichológiai eszközök maximális felhasználásával a jutalmazás és a bevonódás olyan elemeit használja, mely igenis, akár függőséghez is vezethet.

Egy igazán izgalmas beszélgetés született, ahol a témát több szemszögből is körüljárva a szórakozás, a függőség, de még az esport kereteit is igyekeztünk lefektetni.

Hallgasd meg az adást további nyolc különböző lejátszó egyikével, ami neked a legkedvesebb. Extra tartalmakért pedig csatlakozz podcastünk facebook csoportjához.

 

Dávid

Dávid

Hozzászólnál? Itt az alkalom!
Share on facebook

hallgass minket.

Elindult a REVISE podcast csatornája.

Beszélgetések a digitális kor kihívásairól, a generációk tükrében.

Kéthetente új résszel jelentkezünk! Addig is, hallgasd meg legutóbbi adásunk. Kattints a fenti ikonok egyikére!

legújabb bejegyzések.

csatlakozz közösségünkhöz.