Barion Pixel

Akinél az adat, ott a hatalom

Évadzáró részünkben a big data mindennapjainkra gyakorolt hatásairól, adatvédelemről beszélgetünk. Mit tudunk a facebook fiókunkban törölni? Milyen digitális lábnyomot hagyunk magunk után? Mitől válnak az adataink fizetőeszközzé?

Miközben épp véget ér a tanév, túl vagyunk a koronavírus okozta bezártságon, mi is arra ocsúdtunk fel, hogy évadzáró részéhez érkezett a podcast soroztunk.

Ennek az epizódnak a beszélgetésindítója az új facebook szuperradír szolgáltatása adta.

Minden amit tudni akarsz a Facebook új "Manage Activity" funkciójáról!

Nem biztos, hogy mindenkinek megmaradt Magyarországon, de a facebook történetének legnagyobb adatbotránya durrant ki 2018-ban. Ez volt az ún. Cambridge Analytica botrány, mikor a cég, a felhasználók személyes adatait felhasználva főként politikai profilozásra tudta azokat használni. Sokan ekkor jöttek rá, hogy a facebook bizony nem csak az oldalon végzett magatartásainkra lát rá, de akár más tevékenységek monitorozását is jegyzését is végrehajtja. Ezután maga Mark Zuckerberg ígérte meg, hogy hamarosan bevezetnek majd egy funkciót, ahol előzményeidet tudod majd törölni.

A Manage Activity funkcióval a tartalmak eltüntetésére két lehetőségünk van: az archiválás és a törlés. Míg az előbbivel bármikor visszaállíthatjuk a tartalmat, az utóbbival 30 napos türelmi idő után a facebook szervereiről is törlik a nem kívánt tartalmat.

Az előzmények karbantartásakor szűrni tudsz majd a bejegyzés típusára, idejére vagy személyekre is. Először a mobil aplikációkban lesz elérhető a funkció, aztán jön az asztali verzióba is.

Miután a facebook új funkcióját és ígéreteit körbejártuk, tisztába tettük miért is tartjuk hatalomnak az adatot. Beszélgettünk a digitális lábnyomunkról, mindarról a rengeteg irányról, ahonnan nézve az ingyenes hozzáférés, valójában az adatainkkal való fizetést jelenti.

Az adat és hype miatt is kitértünk arra, hogy bizony a közösségi média új üdvöskéje, a TikTok közössége elkezdett öregedni. Legalábbis az Egyesült Államokban. Hogy ez mit jelent pontosan? Hogy mik azok a tényezők amiket mi big data szempontból aggályosnak tartunk? Mindezekre választ kapsz a podcastünkben.

Hallgasd meg az adást további nyolc különböző lejátszó egyikével, ami neked a legkedvesebb. Extra tartalmakért pedig csatlakozz podcastünk facebook csoportjához. Ajánlj minket másoknak is!
Tudj meg többet a digitális tudatosságról, és legyünk partnerek! Diákoknak és szülőknek segítünk, hogy könnyebben eligazodjanak a digitális térben.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legjobb témákról!

Dávid

Dávid

Hozzászólnál? Itt az alkalom!
Share on facebook

hallgass minket.

Elindult a REVISE podcast csatornája.

Beszélgetések a digitális kor kihívásairól, a generációk tükrében.

Kéthetente új résszel jelentkezünk! Addig is, hallgasd meg legutóbbi adásunk. Kattints a fenti ikonok egyikére!

legújabb bejegyzések.

csatlakozz közösségünkhöz.