Barion Pixel

Az igazság alkonya és a fake news aranykora

Honnan ismered fel az álhíreket? Hogyan hatnak ránk? Ebben a podcastben az álhírek keletkezését és térhódítását beszéltük át. Egy új korszak kezdete ez, amikor az igazság nem bír többé jelentőséggel, ezzel szemben az érzelmek válnak az új objektív mércévé.

A fake news fogalma

Álhírek, fake news, – ezek a kifejezések az elmúlt években egyre gyakrabban megjelennek a sajtóban, a közbeszédben. Olyan szándékos torzításokat jelentenek, amikor a realitást egy érzés, féligazság, vagy csak egyszerűen csalás és félrevezetés céljából vetik be. Kamuhírek, egy hír szándékos elferdítése, összeesküvés elméletek, áltudományos írások, vagy épp kattintásvadász címek ezek.
 

Miért hiszünk az álhíreknek?

Egyszerűen fogyasztható tartalomként, épp kielégíti a kíváncsiságunk, nem akarunk a dolgok mélyére nézni, emellett energia- és időtakarékosak vagyunk, így nem nézünk utána a valóságnak.
Vagy egyszerűen vannak dolog és történetek, amiket annyira sokat hallunk, hogy minden mentális gát egyszer csak leomlik, és aminek semmi értelmét nem láttuk volna sokáig, egyszer csak valóságként és igazként érzékelünk. Ez az ismétlés hatalma.
Mindezekhez pedig nagyszerű táptalajt biztosít az internet és a közösségi média. Itt ugyanis bármilyen szélsőséges, vagy “egyedi” nézet közönséget találhat magának, kialakítva a saját kis információs buborékát. 
Ebben a podcastben annak jártunk utána, hogy az élet milyen területein vagyunk leginkább kitéve a fake news tartalmaknak. Hol tudjuk nyakoncsípni az álhíreket, és mik azok a területek az online és offline életünkben, ahol egyáltalán nem lehetünk biztonságban!
 
Tarts velünk ebben a közös gondolkodásban, ahol a forráskritika és a mentális gátak lerombolásától egy új közszolgálati ideáig jutottunk el.
 
Dávid

Dávid

Hozzászólnál? Itt az alkalom!
Share on facebook

hallgass minket.

Elindult a REVISE podcast csatornája.

Beszélgetések a digitális kor kihívásairól, a generációk tükrében.

Kéthetente új résszel jelentkezünk! Addig is, hallgasd meg legutóbbi adásunk. Kattints a fenti ikonok egyikére!

legújabb bejegyzések.

Flexing – értékem mások szemében

Az utóbbi időben elég sokat foglalkoztam a befektetésekkel, úgy mint ingatlan, kötvény vagy részvény. Természetesen akarva-akaratlanul is szembe jött velem a kriptovaluták világa. Kicsit beleástam magam, majd úgy döntöttem, vásárolok valamennyit és meglátjuk mi lesz. Így találkoztam az NFT-k birodalmával, a metaverzum kifejezéssel és még sorolhatnám.

Olvass tovább »

csatlakozz közösségünkhöz.