Barion Pixel

Hódít a dopaminböjt

A Szilícium-völgy népéről az a kép él, hogy amibe belevágnak, annak nagy jövője van. Nem csoda, hogy ott már a Dopaminböjt 2.0-nál tartanak. Honnan ered és mi értelme a Dopaminböjtnek?

Dopaminböjt

Kezdjük az elején: a böjt alatt nem a dopamintól tartjuk távol magunkat, hanem a stimulusoktól, de attól még jól hangzik a hangzatos név.

A Dopaminböjt 2.0-val dr. Cameron Sepah, a UCSF tanára debütált, aki a kezdeményezésről azt írta, hogy dopaminböjt egy olyan eszköz, amivel a mindennapi függőségeink ellen küzdhetünk, legyen az képernyő-, étel-, adrenalin- vagy éppen szexfüggőség. Persze a Szilícium-völgy lakói közt leginkább a képernyőmegvonás okozta a legnagyobb kihívást!

A böjtnek sok formája van, de ebben az esetben az a cél, hogy olyan közeget teremtsünk magunk körül, ami annyira ingerszegény, hogy ebben a térben semmi olyan behatás ne érjen minket, ami stimulálja a dopamin termelődését.

Ebben a beszélgetésben annak jártunk utána, vajon kinek és milyen viselkedési függőségek esetében lehet hatékony ez a fajta böjt. Egy divathullám, vagy a mentális egészségünk zálogát találták meg a pszichológusok?

Tarts velünk és vesd bele magad a dopaminböjt rejtelmeibe!

Hallgasd meg az adást további nyolc különböző lejátszó egyikével, ami neked a legkedvesebb. Extra tartalmakért pedig csatlakozz podcastünk facebook csoportjához. Ajánlj minket másoknak is!

Dávid

Dávid

Hozzászólnál? Itt az alkalom!
Share on facebook

hallgass minket.

Elindult a REVISE podcast csatornája.

Beszélgetések a digitális kor kihívásairól, a generációk tükrében.

Kéthetente új résszel jelentkezünk! Addig is, hallgasd meg legutóbbi adásunk. Kattints a fenti ikonok egyikére!

legújabb bejegyzések.

csatlakozz közösségünkhöz.