Barion Pixel

Hódít a dopaminböjt

A Szilícium-völgy népéről az a kép él, hogy amibe belevágnak, annak nagy jövője van. Nem csoda, hogy ott már a Dopaminböjt 2.0-nál tartanak. Honnan ered és mi értelme a Dopaminböjtnek?

Dopaminböjt

Kezdjük az elején: a böjt alatt nem a dopamintól tartjuk távol magunkat, hanem a stimulusoktól, de attól még jól hangzik a hangzatos név.

A Dopaminböjt 2.0-val dr. Cameron Sepah, a UCSF tanára debütált, aki a kezdeményezésről azt írta, hogy dopaminböjt egy olyan eszköz, amivel a mindennapi függőségeink ellen küzdhetünk, legyen az képernyő-, étel-, adrenalin- vagy éppen szexfüggőség. Persze a Szilícium-völgy lakói közt leginkább a képernyőmegvonás okozta a legnagyobb kihívást!

A böjtnek sok formája van, de ebben az esetben az a cél, hogy olyan közeget teremtsünk magunk körül, ami annyira ingerszegény, hogy ebben a térben semmi olyan behatás ne érjen minket, ami stimulálja a dopamin termelődését.

Ebben a beszélgetésben annak jártunk utána, vajon kinek és milyen viselkedési függőségek esetében lehet hatékony ez a fajta böjt. Egy divathullám, vagy a mentális egészségünk zálogát találták meg a pszichológusok?

Tarts velünk és vesd bele magad a dopaminböjt rejtelmeibe!

Hallgasd meg az adást további nyolc különböző lejátszó egyikével, ami neked a legkedvesebb. Extra tartalmakért pedig csatlakozz podcastünk facebook csoportjához. Ajánlj minket másoknak is!

Dávid

Dávid

Hozzászólnál? Itt az alkalom!
Share on facebook

hallgass minket.

Elindult a REVISE podcast csatornája.

Beszélgetések a digitális kor kihívásairól, a generációk tükrében.

Kéthetente új résszel jelentkezünk! Addig is, hallgasd meg legutóbbi adásunk. Kattints a fenti ikonok egyikére!

legújabb bejegyzések.

Az igazság alkonya és a fake news aranykora

Honnan ismered fel az álhíreket? Hogyan hatnak ránk? Ebben a podcastben az álhírek keletkezését és térhódítását beszéltük át. Egy új korszak kezdete ez, amikor az igazság nem bír többé jelentőséggel, ezzel szemben az érzelmek válnak az új objektív mércévé.

Olvass tovább »

csatlakozz közösségünkhöz.