Barion Pixel

Miért ne posztolj mindent a gyerekekről

A legcukibb, a legmosolygósabb, vagy épp a legviccesebb arcát mindenképp meg kell mutatni másoknak is! A mai podcast adásunkban pont arra keressük a választ, mikor igen, és mikor ne posztoljunk kisgyermekekről.

Az internet nem felejt. Minden kép, vagy videó valahol nyomot hagy az interneten. Így szülőként nagyon nem mindegy, milyen digitális lábnyomot építünk gyerekeinknek.
Beszélgetésünk apropóját Christiano Ronaldo családi képe adta, amit nemrég posztolt az instagram oldalára, és mára több mint 9, 3 milló kedvelést kapott. A kép vitatott része pedig az volt, hogy egy idilli családi közös fürdőzést örökít meg. S miközben az ilyen intim képek a sztárokat, influenszereket a közönség számára szerethetőbbé, emberközelibbé teszik; közben épp a gyermekek meztelensége gyermekjogi, és társadalmi normabeli kérdéseket vet fel. Sőt a gyermekekről megosztott meztelen kép akár pedofilok számára is könnyű prédává teszi a gyermeket.

Érezzük, és tapasztaljuk, hogy a mit, mikor és miért posztoljunk a gyerekekről egy igazán kényes kérdés. S miközben egyikünk sem úgy kel fel reggel, hogy most a saját gyerekét (vagy épp egy barátunk gyermekét) szeretné kiszolgáltatottá tenni, megalázó helyzetbe hozni, vagy megsérteni a privát szférához való jogát; ez egy nagyon is valós veszély, amit kis átgondolással ki lehet küszöbölni.

A kisgyermekekről készült posztok nagy része a közeli család,  vagy barátok számára készülő tartalomként indul. De az internet nagyra nyitja az ollót arra nézve, hogy végül ki mindenki találkozik majd a fotókkal, videókkal.

Tarts velünk a mai beszélgetésben, ahol segítünk lefektetni pár alapelvet a gyermekekről való posztolásról. Jogi, etikai és társadalmi normák útvesztőiben sokszor csak egy egyszerű visszakérdezésre van szükségünk, ez a poszt most rólam/értem készül, vagy a gyerkőcért?

Gyorsan beleeshetünk a sharenting csapdájába, ami a túlposztoló szülők magatartásáról szól. Az angol „share” (megoszt) és „parenting” (szülőség, gyereknevelés) szavakból született. Főként akkor használjuk, mikor  gyermekekről feltöltött képek és személyes adatok veszélyesek és jogsértők is lehetnek.

Ha tetszett a beszélgetés, vagy hozzászólnál, beszélgetnél a témáról, csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

Dávid

Dávid

Hozzászólnál? Itt az alkalom!
Share on facebook

hallgass minket.

Elindult a REVISE podcast csatornája.

Beszélgetések a digitális kor kihívásairól, a generációk tükrében.

Kéthetente új résszel jelentkezünk! Addig is, hallgasd meg legutóbbi adásunk. Kattints a fenti ikonok egyikére!

legújabb bejegyzések.

csatlakozz közösségünkhöz.