Barion Pixel

7 napos online biztonság családi kihívás

Ha az online jelenlét tabu, nem tudjuk megőrizni az online tér veszélyeitől gyermekeinket. 7 téma amit minden családban érdemes újra és újra átbeszélni.

A digitális szülőség tanulható

Szülőként sokat segíthet a gyerekeink megértésében és támogatásában, ha tisztában vagyunk azokkal a hatásokkal, amikkel nap mint nap találkoznak. Hiszen a gyerekek online biztonsága nem elsősorban a jogalkotókon, vagy az érdekvédelmi szervezeteken múlik majd, hanem szüleik éberségén.

A digitális szülőség egyik legnagyobb kihívása, hogy a nevelés olyan területén kell helytállnia a szülői generációnak, ahol számukra nem voltak követendő példák. A generációkon átívelő minták segítik a szülőket, hogy egy-egy területen magabiztos elvek alapján neveljenek. Az elmúlt években a felnövekvő generáció körében tapasztalható extrém képernyőidő és online töltött idő viszont új típusú megoldásokat kíván a szülőktől is.

A kisgyermekes családoknál a szülőnek először segítenie kell megismerni, és megérteni, mik azok az oldalak, applikációk vagy videók, amiken bátran barangolhat a gyermek. Később azonban sok szülőnek okoz kihívást, hogy hogyan tudja megóvni azoktól a hatásoktól, amik károsak lehetnek. A különböző szülői felügyelet és szűrők hatásosak lehetnek, ám mikor a gyermek az első saját készülékét is megkapja, korán sem marad ennyire egyértelmű a helyzet.

Ezt már csak a korai pubertáskor, majd a tinédzserkor tudja méginkább megnehezíteni, mikor már a technikai tudás vagy online eligazodási készség akár a szülő tudásán is túlnyúlik. Ugyanakkor a gyerekek online biztonsága még kiélezettebb témává válik. Egyes kutatások szerint a tinédzserek 60%-a tapasztalt online zaklatást, vagyis cyberbullyingot Magyarországon. Valamint a 13-18 éves korosztály több mint 10%-a erotikus képet is küldött már magáról.
Ahhoz, hogy tinédzser gyermekünket megóvjuk, már évekkel előtte érdemes elkezdeni egy párbeszédet a családon belül. Beszélgetést azokról az alapelvekről, melyekre a saját internetezési és eszközhasználati szokásaink épülnek, és azokról, amelyeket szeretnénk a családi kultúra részévé tenni.

Miben segít a 7 napos online biztonság családi kihívás?

A hét napos kihívás segít, hogy gyermeked bármelyik korosztályhoz is tartozik, újra közös nevezőt találjatok. Olyan alapvető kérdésekben segít eligazodni, mint a képernyőidő, a személyes adatok biztonsága és a család támogató hátterének biztosítása. 

Érdemes hát minden nap összehívni a családi kupaktanácsot, hogy együtt beszéljétek át a napi témákat. Ha pedig kinyomtatod ezt a képet és kifüggeszted valahol a lakásban egymást is tudjátok majd emlékeztetni azokra a szabályokra és elköteleződésre, amelyek a család minden tagjának magabiztosabb jelenlétet biztosítnak majd. 

 

Nézzük tehát a 7 nap, hét témáját!

1. nap – Írjatok alá egy családi szerződést az online biztonságért

Ez a szerződés tartalmazza, hogy mit nézhetnek, mondhatnak és tehetnek az interneten a családod tagjai. Tölts le egy mintát a REVISE honlapjáról, erre a linkre kattintva.

2. nap – Helymeghatározás, az adatvédelem és a szülői felügyelet beállításai

Kapcsold ki a hely adatok továbbítását azoknál az appoknál, ahol nem feltétlenül szükséges. Az egyes online profilokat állítsd privátra, hogy csak közeli barátok lássanak rá. Keress  mindenki számára megfelelő szülői felügyelet beállításokat gyermeked eszközein.

3. nap – Személyes adatok online megosztása 

Beszélgess gyermekeddel arról, hogy milyen adatokat adhat meg magáról és melyeket semmiképp. Emlékeztesd, hogy legyen elővigyázatos, amikor online a személyes adatait kérik .

4. nap – Derítsd ki, milyen applikációkkal és játékokkal tölti idejét a gyermeked

Érdeklődj milyen online elfoglaltság vonzza leginkább gyermeked. Fontold meg, hogy tartalmilag megfelelő-e a gyermeked számára. Továbbá ne feledd, az egyes appok vagy játékok nagyobb hangsúlyt fektetnek az adatvédelemre, míg mások kevésbé. 

5. nap – Derítsd ki, milyen applikációkkal és játékokkal tölti idejét a gyermeked

Érdeklődj milyen online elfoglaltság vonzza leginkább gyermeked. Fontold meg, hogy tartalmilag megfelelő-e a gyermeked számára. Továbbá ne feledd, az egyes appok vagy játékok nagyobb hangsúlyt fektetnek az adatvédelemre, míg mások kevésbé. 

6. nap – Gyanús online viselkedés és azok előjelei

Beszélgess gyermekeddel a gyanús jelekről, amikkel találkozhat az interneten. Beszélj róla, egyes személyek miért kérnek tőle személyes adatokat vagy képeket. Emlékeztesd gyermeked, hogy az online térben nem mindenki az, akinek mondja magát.

7. nap – Gyanús online viselkedés és azok előjelei

Beszélgess gyermekeddel a gyanús jelekről, amikkel találkozhat az interneten. Beszélj róla, egyes személyek miért kérnek tőle személyes adatokat vagy képeket. Emlékeztesd gyermeked, hogy az online térben nem mindenki az, akinek mondja magát.

Dávid

Dávid

Hozzászólnál? Itt az alkalom!
Share on facebook

hallgass minket.

Elindult a REVISE podcast csatornája.

Beszélgetések a digitális kor kihívásairól, a generációk tükrében.

Kéthetente új résszel jelentkezünk! Addig is, hallgasd meg legutóbbi adásunk. Kattints a fenti ikonok egyikére!

legújabb bejegyzések.

Flexing – értékem mások szemében

Az utóbbi időben elég sokat foglalkoztam a befektetésekkel, úgy mint ingatlan, kötvény vagy részvény. Természetesen akarva-akaratlanul is szembe jött velem a kriptovaluták világa. Kicsit beleástam magam, majd úgy döntöttem, vásárolok valamennyit és meglátjuk mi lesz. Így találkoztam az NFT-k birodalmával, a metaverzum kifejezéssel és még sorolhatnám.

Olvass tovább »

csatlakozz közösségünkhöz.