Barion Pixel

A Zoom-fáradtság tépázza a mentális egészségünk!

Ez nem csak a Zoomról szól. A legnépszerűbb videóhívások platformjai olyan tervezési hibákkal vannak tele, amelyek megterhelik a testet és az elmét.

A Zoom-fáradtság már tudományosan bizonyított

Jeremy N. Bailenson, a Stanford egyetem kutatója, a Virtuális Emberi Interakció tanszékének vezetője által publikált kutatás eredményei új megvilágításba helyezték a home-office által nyújtott videóhívások életünkre gyakorolt hatását.

A szakértők szerint a pandémiás időszak csak könnyebben kutathatóvá tette a jelenséget, hiszen a napközbeni céges videóhívások, az esti családi beszélgetések és netes baráti találkozók könnyen kimerültséghez vezethetnek. Az elnevezés pedig nem meglepő, hiszen ahogy a keresés sokszor egyenértékű a “ki googlezni” kifejezéssel, mára a videóhívások is összefonódnak a Zoommal. Innen ered a jelenség pszichológiai címkéje “Zoom-fáradtság”.

A kutatás, – amit bárki kitölthet angol nyelven – abból a felismerésből indult ki, hogy a home office-ban töltött, napi több videóhívással akár még jobban is elfáradhatnak a dolgozók, mintha fizikailag az irodában dolgoznának. Ennek elsődleges oka pedig a hosszú videócsetelések.

A kutatásban 4+1 területet vizsgáltak meg a Zoom-fáradtság kérdésében:

  1. Vizuális-fáradtság
  2. Érzelmi-fáradság
  3. Közösségi-fáradtság
  4. Motivációs fáradás

+1: Általános fáradtság.

Ebben a podcast beszélgetésben az ezeket kiváltó okokról beszéltünk. Miért terheli olyan mértékben a sok ránk meredő szempár a mentális egészségünk. Miért okoz szorongást, ha sokat nézzük magunkat? Hogyan hat ránk az online kommunikációban kieső testbeszéd elvesztése?

Amilyen komoly nyomás alá tud helyezni minket a technológia, annyira egyszerű trükkökkel és praktikákkal tudunk védekezni is a káros impluzusokkal szemben. Így néhány tippel is érkezünk az adásban!

Érdemes kicsit átrendezni mindannyiunknak a videóhívásokról alkotott elvárásainkat és nagyobb teret engedni az egyéni megoldásoknak.

A “hogyan”-okért tarts velünk!

Hallgasd meg az adást további nyolc különböző lejátszó egyikével, ami neked a legkedvesebb. Extra tartalmakért pedig csatlakozz podcastünk facebook csoportjához. Ajánlj minket másoknak is!

Dávid

Dávid

Hozzászólnál? Itt az alkalom!
Share on facebook

hallgass minket.

Elindult a REVISE podcast csatornája.

Beszélgetések a digitális kor kihívásairól, a generációk tükrében.

Kéthetente új résszel jelentkezünk! Addig is, hallgasd meg legutóbbi adásunk. Kattints a fenti ikonok egyikére!

legújabb bejegyzések.

Flexing – értékem mások szemében

Az utóbbi időben elég sokat foglalkoztam a befektetésekkel, úgy mint ingatlan, kötvény vagy részvény. Természetesen akarva-akaratlanul is szembe jött velem a kriptovaluták világa. Kicsit beleástam magam, majd úgy döntöttem, vásárolok valamennyit és meglátjuk mi lesz. Így találkoztam az NFT-k birodalmával, a metaverzum kifejezéssel és még sorolhatnám.

Olvass tovább »

csatlakozz közösségünkhöz.