Barion Pixel

A Zoom-fáradtság tépázza a mentális egészségünk!

Ez nem csak a Zoomról szól. A legnépszerűbb videóhívások platformjai olyan tervezési hibákkal vannak tele, amelyek megterhelik a testet és az elmét.

A Zoom-fáradtság már tudományosan bizonyított

Jeremy N. Bailenson, a Stanford egyetem kutatója, a Virtuális Emberi Interakció tanszékének vezetője által publikált kutatás eredményei új megvilágításba helyezték a home-office által nyújtott videóhívások életünkre gyakorolt hatását.

A szakértők szerint a pandémiás időszak csak könnyebben kutathatóvá tette a jelenséget, hiszen a napközbeni céges videóhívások, az esti családi beszélgetések és netes baráti találkozók könnyen kimerültséghez vezethetnek. Az elnevezés pedig nem meglepő, hiszen ahogy a keresés sokszor egyenértékű a “ki googlezni” kifejezéssel, mára a videóhívások is összefonódnak a Zoommal. Innen ered a jelenség pszichológiai címkéje “Zoom-fáradtság”.

A kutatás, – amit bárki kitölthet angol nyelven – abból a felismerésből indult ki, hogy a home office-ban töltött, napi több videóhívással akár még jobban is elfáradhatnak a dolgozók, mintha fizikailag az irodában dolgoznának. Ennek elsődleges oka pedig a hosszú videócsetelések.

A kutatásban 4+1 területet vizsgáltak meg a Zoom-fáradtság kérdésében:

  1. Vizuális-fáradtság
  2. Érzelmi-fáradság
  3. Közösségi-fáradtság
  4. Motivációs fáradás

+1: Általános fáradtság.

Ebben a podcast beszélgetésben az ezeket kiváltó okokról beszéltünk. Miért terheli olyan mértékben a sok ránk meredő szempár a mentális egészségünk. Miért okoz szorongást, ha sokat nézzük magunkat? Hogyan hat ránk az online kommunikációban kieső testbeszéd elvesztése?

Amilyen komoly nyomás alá tud helyezni minket a technológia, annyira egyszerű trükkökkel és praktikákkal tudunk védekezni is a káros impluzusokkal szemben. Így néhány tippel is érkezünk az adásban!

Érdemes kicsit átrendezni mindannyiunknak a videóhívásokról alkotott elvárásainkat és nagyobb teret engedni az egyéni megoldásoknak.

A “hogyan”-okért tarts velünk!

Hallgasd meg az adást további nyolc különböző lejátszó egyikével, ami neked a legkedvesebb. Extra tartalmakért pedig csatlakozz podcastünk facebook csoportjához. Ajánlj minket másoknak is!

Dávid

Dávid

Hozzászólnál? Itt az alkalom!
Share on facebook

hallgass minket.

Elindult a REVISE podcast csatornája.

Beszélgetések a digitális kor kihívásairól, a generációk tükrében.

Kéthetente új résszel jelentkezünk! Addig is, hallgasd meg legutóbbi adásunk. Kattints a fenti ikonok egyikére!

legújabb bejegyzések.

Az igazság alkonya és a fake news aranykora

Honnan ismered fel az álhíreket? Hogyan hatnak ránk? Ebben a podcastben az álhírek keletkezését és térhódítását beszéltük át. Egy új korszak kezdete ez, amikor az igazság nem bír többé jelentőséggel, ezzel szemben az érzelmek válnak az új objektív mércévé.

Olvass tovább »

csatlakozz közösségünkhöz.