Barion Pixel

Meghekkelték az agyunk?! – Beszélgetés a Társadalmi dilemma című film kapcsán

Az egy dolog, hogy mindannyian ragaszkodunk a közösségi média végtelen görgetéséhez. Legyen szó munkáról, vagy magánéletünkről. De vajon mi tartjuk kontroll alatt az alkalmazást, vagy az alkalmazások kontrollálnak minket? A Netflix dokudráma filmje kapcsán beszélgettünk a témáról.

A szeptemberben bemutatott Társadalmi dilemma (The Social Dilemma) című film, hetek óta a TOP10 kategóriában foglal helyet a Netflixen.

A dokudráma formátum feltárja a közösségi média mindennapi életünkre gyakorolt ​​hatását. A film azt vizsgálja, hogy a közösségi média és a közösségi hálók vállalatai, hogyan manipulálták az emberi pszichét, az emberi agy működését, és mindez mit jelent általában véve a társadalmunkra nézve.

Mindezt a Szilícium-völgy mérnökeivel készített interjúkon keresztül teszik, akik részesei voltak tervezőként vagy programozóként annak a technikai fejlődésnek, melytől mára önmagukat és a társadalmat is óvnák.

Társadalmi dilemma (The Social Dilemma) film most szemléltetve mutatta be azt a világot, melyet ma még oly kevesen értenek meg.

Ebben a podcast epizódban ezt a témát jártuk körül. Kifejezetten üdítő volt azt látni, hogy a téma, melyet már évek óta igyekszünk a társadalmi párbeszéd részévé tenni, egyszerre sokak számára vált fontossá. Kik, és milyen adatokat tartanak számon rólunk? Hogyan hekkelték meg a tudatunkat észrevétlenül olyan techóriások, akiknek a minimális szabályozási környezete is hiányzik? A pszichológia vívmányai, hogyan állnak a mesterséges intelligencia szolgálatába?

Folyamatosan azt éreztük, hogy minden téma amit a film felvetett megért volna még sokkal több időt. Mindeközben pedig igyekeztünk még inkább kibontatni egyes részeket, mert hiszünk benne, hogy minél inkább megértjük ezeknek a rendszereknek a működését, annál inkább képesek leszünk saját jelenlétünket formálni ezeken a platformokon. 

Csatlakozz Te is a hallgatóink közé, mert az epizód végén pár hasznos tanácsot is hoztunk. Az adást további nyolc különböző lejátszó egyikével is hallgathatod! Ha hozzászólnál a témához, akkor csatlakozz podcastünk facebook csoportjához.

Dávid

Dávid

Hozzászólnál? Itt az alkalom!
Share on facebook

hallgass minket.

Elindult a REVISE podcast csatornája.

Beszélgetések a digitális kor kihívásairól, a generációk tükrében.

Kéthetente új résszel jelentkezünk! Addig is, hallgasd meg legutóbbi adásunk. Kattints a fenti ikonok egyikére!

legújabb bejegyzések.

Flexing – értékem mások szemében

Az utóbbi időben elég sokat foglalkoztam a befektetésekkel, úgy mint ingatlan, kötvény vagy részvény. Természetesen akarva-akaratlanul is szembe jött velem a kriptovaluták világa. Kicsit beleástam magam, majd úgy döntöttem, vásárolok valamennyit és meglátjuk mi lesz. Így találkoztam az NFT-k birodalmával, a metaverzum kifejezéssel és még sorolhatnám.

Olvass tovább »

csatlakozz közösségünkhöz.