Barion Pixel

Mikor az ideiglenes kezd állandóvá válni

Maradj otthon. A COVID-19 terjedésével ez az üzenet mindenkihez elért. Hogyan hat ránk az otthonlét akkor, amikor már nem csak rövid ideiglenes állapotról beszélünk, hanem kezdünk berendezkedni erre az állapotra. Beszélgetünk a digitális oktatás aggályairól éppúgy, mint a mentális egészségünkről.

Hetek óta beszélgetünk a podcastjeinkben a koronavírus által teremtett új helyzetről. Először azt a témát boncolgattuk, hogy hogyan lepte meg a társadalmat a hétköznapok digitális átállása. (Beszélgetés itt.) Majd Réka és Kata voltak a vendégeink, akik a digitális oktatásról meséltek nekünk pedagógus szemmel. (Beszélgetés itt.) Ebben az epizódban pedig egyrészt ezeket a témákat vittük tovább, hiszen ahogy az otthonmaradó tömegek, már nemcsak ideiglenesen rendezkednek be a digitális munkavégzésre, oktatásra vagy kapcsolattartásra úgy új kérdések merülnek fel, vagy hangosodnak fel.

Az adás első részében górcső alá vettük a digitális oktatás mindennapjait, a szülői panaszokat, a GDPR-ral összefüggő kritikus pontokat, amikre adatkezelés és gyermekjogi szempontok szerint is sürgősen válaszokat kell találnia az iskoláknak. Kérhet-e a tanár videófelvétel egy felelésről? Hogyan ágyazhatnak meg az online órák az iternetes zaklatásnak, a cyber bullingnak? Mit tehetünk, hogy legalább a helyzetnek megfelelően kezeljük a kockázatokat? Ha már oktatás, akkor nem tudtunk elmenni szó nélkül az idei érettségi témája mellett sem. S kicsit végiggondoltuk milyen nyomot hagy majd ez a speciális helyzet az idei végzős diákokon.

A nehéz, de annál aktuálisabb témák után pedig újra elővettük az otthonmaradás témáját. A koronavírus okozta bezártság kit mire ösztönzött? Vannak-e nyertes stratégiák? Az önfejlesztés mozgatórugóit és megvalósíthatóságát, és a pótcselekvések megnyugtató, vagy épp leépítő hatása is terítékre került.

Mindezek után, még bőven nem értünk a “szép új életünk” kivesézésének végére. Az önfejlesztés és saját tanulási módszereink kiaknázása még bőven előttünk áll.

Tarts velünk, egy személyes hangvételű beszélgetésben. És gondold újra velünk az otthonlét kihívásait.

Dávid

Dávid

Hozzászólnál? Itt az alkalom!
Share on facebook

hallgass minket.

Elindult a REVISE podcast csatornája.

Beszélgetések a digitális kor kihívásairól, a generációk tükrében.

Kéthetente új résszel jelentkezünk! Addig is, hallgasd meg legutóbbi adásunk. Kattints a fenti ikonok egyikére!

legújabb bejegyzések.

csatlakozz közösségünkhöz.